Blog

19.03.2025

Filini – sitna tjestenina, veliki okus!

Ljubitelji finih juha i laganih jela, imamo odlične vijesti! U našoj proizvodnji sada možete pronaći Filini!

Filini tjestenina je kratka, tanka tjestenina koja podsjeća na capelli d’angelo (anđeosku kosu), ali je kraća i ujednačenijeg oblika. Ime filini dolazi od talijanske riječi fili, što znači “vlakanca” ili “končići”, što odražava njezin nježan i tanak izgled.

Ova tjestenina potječe iz talijanske kulinarske tradicije, posebno iz središnje i sjeverne Italije. Razvila se iz potrebe za brzo kuhajućom tjesteninom koja je pogodna za juhe i temeljce. Slična je španjolskoj fideo tjestenini i već stoljećima je sastavni dio talijanske kuhinje.

Najbolja upotreba Filini tjestenine

Filini je savršena za:

Juhe i temeljce – Često se koristi u minestroneu ili bistrim juhama, jer se brzo kuha i dobro upija okuse.

Lagane tjestenine – Može se kombinirati s jednostavnim umacima, poput maslaca s češnjakom ili laganog umaka od rajčice.

Obroke za djecu – Zbog svoje male veličine, idealna je za dječje obroke.

Hladne salate – Odlična je u mediteranskim salatama s maslinovim uljem, začinskim biljem i povrćem.

Punjenje za jela – Ponekad se koristi kao nadjev za punjeno povrće, poput paprika.